cruquius oude ketel ruimte
het oude ketelhuis

Inleiding

Deze pagina biedt een collectie technische tekeningen, lengte- en dwarsdoorsneden. Interessant voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de technische details van de Cruquius machine en het gebouw.

De 6 tekeningen in de Image Browser:

  1. Een lengtedoorsnede van het gehele Cruquius gebouw. De linker kamer is het ketelhuis, in het midden bevindt zich de machinekamer, en rechts ziet u het waterpeil van het Haarlemmermeer. Cruquius’ pompen voeren het water op van het Haarlemmermeer polderpeil naar het 4,5 m hogere peil van de Ringvaart.
  2. Een top-down blik op het Cruquius gemaal, een dwarsdoorsnede van het gebouw. Middenin het ronde gebouw de grote machine. De acht pompen staan rondom dit machinegebouw. De pompzuigers hangen met kettingen aan de einden van de balansen. De balanslagers staan op de zware buitenmuur van het gemaalgebouw, die onderaan meer dan 2 m dik is. De tekening geeft ook een duidelijk beeld van een ander detail, de 22.6 m lange stoomdom in het ketelhuis.
  3. Lengtedoorsnede Cruquius machine kamer.
  4. Lengtedoorsnede Cruquius machine kamer.
  5. Een oude tekening van Cruquius’ zuigerpompen.
  6. Tekening van een van Cruquius’ meest karakteristieke onderdelen, de balansarmen. De complexe tekening is gemaakt door Piet van Putten.

6. tekening cruquius' balansarmen door piet van putten

Image 6 of 6