TEKENINGEN

Inleiding

Deze pagina biedt een collectie technische tekeningen, lengte- en dwarsdoorsneden. Interessant voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de technische details van de Cruquius machine en het gebouw.

Gebouw

Onder de volgende thumbnail zit een lengtedoorsnede van het gehele Cruquius gebouw. De linker kamer is het ketelhuis, in het midden bevindt zich de machinekamer, en rechts ziet u het waterpeil van het Haarlemmermeer. Cruquius' pompen voeren het water op van het Haarlemmermeer polderpeil naar het 4.5 m hogere peil van de Ringvaart.


lengtedoorsnede cruquius gebouw


Klik de volgende thumbnail voor een andere, top-down blik, op het Cruquius gebouw. U krijgt een dwarsdoorsnede van het gebouw. Middenin het ronde gebouw ziet u de grote machine. De acht pompen staan om dit machinegebouw. De pompzuigers hangen met kettingen aan de einden van de balansen. De balans-lagers staan op de zware buitenmuur van het gemaal-gebouw, die onderaan meer dan 2 m dik is. De tekening geeft ook een duidelijk beeld van een ander detail, de 22.6 m lange stoomdom in het ketelhuis.


dwarsdoorsnede cruquius gebouw


Machinekamer

Degene die de Cruquius machinekamer in meer detail wil bestuderen kan op de volgende thumbnails klikken voor een lengtedoorsnede.


lengtedoorsnede cruquius machinekamer

lengtedoorsnede cruquius machinekamer


Pompen

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in pompen volgt hierna een hele oude tekening van Cruquius' zuigerpompen.


cruquius pompzuiger


Balans

Het laatste onderwerp is een befaamde tekening van een van de meest karakteristieke punten van de Cruquius,de balansen. Piet van Putten slaagde erin al de geheimen van de complexe balans vast te leggen in de volgende tekening (© copyright Piet van Putten 1991)!


cruquius balans